Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Η κακοκαιρία ξαναχτυπά ολόκληρη την Ελλάδα με χιόνια και κρύο


Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα μετά την μικρή ανάπαυλα. Χιονοθύελλα μαίνεται στον Έβρο. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και η Ανατολική Μακεδονία.


Νέο κύμα κακοκαιρίας πλήττει τη χώρα μετά την μικρή ανάπαυλα της Τρίτης σε ορισμένες περιοχές. Ήδη αυτήν την ώρα μαίνεται χιονοθύελλα στο μεγαλύτερο μέρος του Έβρου. Στην ήδη ταλαιπωρημένη από τις χιονοπτώσεις Σαμοθράκη είναι σε εξέλιξη καταιγίδα. Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έχει τεθεί και η Ανατολική Μακεδονία.

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο Έβρος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Έβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα.

Νυχθημερόν τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό), ενώ στη διάρκεια της ημέρας στις προσπάθειες συνδράμει και ο στρατός. Η χιονοθύελλα που επικρατεί σε Ορεστιάδα και Διδυμότειχο και οι συνεχιζόμενες έντονες χιονοπτώσεις στη Σαμοθράκη, καθιστούν ιδιαίτερα δύσκολο το έργο του αποχιονισμού, για τον οποίο η τοπική αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ βαθμού έχει προχωρήσει στη μίσθωση σημαντικού αριθμού μηχανημάτων μετά των χειριστών τους.

Αργά το βράδυ της Τρίτης ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας, Πασχάλης Συριτούδης, απαγόρευσε την κίνηση των οχημάτων στο Επαρχιακό Οδικό δίκτυο, αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ορεστιάδας καθώς και την έξοδο όλων των οχημάτων, από το συνοριακό σημείο Κυπρίνου.

Επίσης για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι προαναφερθείσες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, απαγορεύεται η κίνηση των βαρέων οχημάτων στο Εθνικό Οδικό δίκτυο Ορμενίου-Αλεξανδρούπολης, προς αποφυγή του κινδύνου πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων.

Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.

Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική… Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.

Κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και σε Καβάλα Παγγαίο και Δράμα

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν κηρυχτεί με απόφαση του περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστου Μέτιου οι δήμοι Καβάλας και Παγγαίου και ολόκληρη η Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, μετά το σχετικό αίτημα που υπέβαλαν οι κατά τόπους δήμαρχοι των περιοχών.

Η μεγάλης έντασης χιονόπτωση που επικρατεί τις τελευταίες ώρες στις περισσότερες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ψυχρούς ανέμους που πνέουν στην περιοχή, έχουν ως αποτέλεσμα να είναι απροσπέλαστο το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου της ανατολικής Μακεδονίας.

Οι αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες ακόμα και στο κέντρο της Καβάλας, ενώ λόγω της μορφολογίας της πόλης περισσότεροι από το μισό πληθυσμό είναι αποκλεισμένοι από το μεσημέρι. Η έλλειψη αλατιού καθήλωσε όλα τα συνεργεία του δήμου Καβάλας και μόλις πριν μια ώρα μετά την προμήθεια αλατιού από την αντιπεριφέρεια ξεκίνησαν οι προσπάθειες διάνοιξης των βασικών οδικών αρτηριών και ρίψης αλατιού, ώστε να κρατηθεί ανοιχτός ο δρόμος που οδηγεί προς το Γενικό Νοσοκομείο και το ΕΚΑΒ.

Στην Περιφερική Ενότητα Δράμας υπήρχε επάρκεια αλατιού, αλλά η ισχυρή χιονόπτωση κατέστησε σχεδόν αδύνατη κάθε προσπάθεια να διατηρηθεί συνεχώς ανοιχτό εθνικό οδικό δίκτυο. Σε πολλές περιτπώσεις το χιόνι μέσα στο κέντρο της πόλης έχει ξεπεράσει τους τριάντα πόντους.

Το Τμήμα Τροχαίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καβάλας εξέδωσε απόφαση με την οποία απαγορεύει την κυκλοφορία των οχημάτων σε ένα μεγάλο μέρος του επαρχιακού οδικού δικτύου, ενώ απαγορεύεται και η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκίνητων.

Από το μεσημέρι δεν πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των υπεραστικών ΚΤΕΛ Καβάλας και Δράμας, ενώ κλειστό παραμένει και το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος», καθώς δεν ήταν δυνατόν ολοκληρωθεί ο αποχιονισμός της πίστας.

Μεγάλα προβλήματα από το ψύχος στη Θεσσαλονίκη

Έντονη είναι η χιονόπτωση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης, με το οδόστρωμα ακόμη και κεντρικών οδών, όπως η παραθαλάσσια Λεωφόρος Νίκης, να έχει καλυφθεί το μεσημέρι από χιόνι, με αποτέλεσμα τα οχήματα να κινούνται με σχεδόν μηδενικές ταχύτητες. Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινούνται τα οχήματα και στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης, ενώ η κυκλοφορία έχει διακοπεί στην οδό Κατσιμίδη και στην επαρχιακή οδό Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης, όπου τα ΙΧ αυτοκίνητα που κατευθύνονταν προς το κέντρο της πόλης από τις ανατολικές περιοχές της Θεσσαλονίκης και τη Χαλκιδική ήταν το μεσημέρι «μπλοκαρισμένα» στο ύψος των «Πράσινων Φαναριών» επί περίπου μιάμιση ώρα. Στην Εγνατία Οδό, από το ύψος των διοδίων του Προφήτη μέχρι και το Δερβένι, τα οχήματα κινούνται με χαμηλές ταχύτητες, καθώς η αριστερή λωρίδα δεν χρησιμοποιείται και λειτουργούν κανονικά μόνο η μεσαία και η δεξιά.

Κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Χορτιάτη-Αγίου Βασιλείου. Δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών αυτοκινήτων που υπερβαίνουν τους 3,5 τόνους, στην εσωτερική περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, στην εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας, από το 12ο χλμ μέχρι τον κόμβο Κερδυλλίων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Αθηνών, από τον κόμβο Λαχαναγοράς, προς την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.

Η κυκλοφορία των διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων, στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Καβάλας (από το 70ο έως 92ο χλμ), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Σερρών (ύψος Σοφούλας), στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Πολυγύρου και στην Εγνατία Οδό (από Κόμβο Ασπροβάλτας μέχρι Κόμβο Κερδυλλίων).

Ακόμη, αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Νέας Μηχανιώνας, στο οδικό δίκτυο Πανοράματος και Ωραιοκάστρου (πλην κεντρικών οδών), στις δημοτικές Κοινότητες Ασβεστοχωρίου και Χορτιάτη, στην επαρχιακή Οδό Θεσσαλονίκης – Ασβεστοχωρίου άνωθεν Περιφερειακής Οδού, στο δίκτυο δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού (πλην κεντρικών οδών), στο δίκτυο δήμων Χαλκηδόνας και Δέλτα (πλην κεντρικών οδών), στο δίκτυο δήμου Βόλβης και στην επαρχιακή Οδό Σταυρού – Ολυμπιάδος.

Προβλήματα υπάρχουν και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όπου λόγω της χαμηλής ορατότητας και των ανέμων, κάποιες πτήσεις εκτρέπονται προς άλλους αερολιμένες. Καθυστερήσεις παρουσιάζονται στα δρομολόγια του ΟΑΣΘ, εξαιτίας του αποδυναμωμένου στόλου του, καθώς δεκάδες λεωφορεία παραμένουν κατ’ ανάγκη στα αμαξοστάσια, λόγω των προβλημάτων που προκαλεί ο παγετός στο σύστημα χειρισμού των θυρών τους.

Ταλαιπωρία την Τετάρτη με τα λεωφορεία της Θεσσαλονίκης

Νέα ταλαιπωρία αναμένει και αύριο το επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης, καθώς λόγω της κακοκαιρίας θα τεθεί σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης και θα κυκλοφορήσουν μόνο 130 από τα 480 με 500 αστικά λεωφορεία.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι για τα λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν έχει ληφθεί μέριμνα για να επιλυθούν τα τεχνικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο υδραυλικό σύστημα στις πόρτες, λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών.

Από το μεσημέρι τα αστικά λεωφορεία δεν εξυπηρετούν την Ευαγγελίστρια, τον Άγιο Αντώνιο, την Αγία Τριάδα, την Περιστερά και την Μηχανιώνα.

Με προβλήματα, σύμφωνα με τον κ. Στεφανίδη, γίνεται η κίνηση των αστικών λεωφορείων προς και από Καλαμαριά, Κηφισιά, Άνω Πόλη, Κρυονέρι, Πολίχνη και Συκιές. Ο κ. Στεφανίδης, τόνισε επίσης, ότι πολλά λεωφορεία εγκλωβίστηκαν γιατί οι δήμοι δεν έριξαν αλάτι στους δρόμους.

ΠΗΓΗ