Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Στο έλεος του χιονιά η Ορεστιάδα!!



Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Εβρος

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κηρύχθηκε το βράδυ της Τρίτης ο Εβρος, εξαιρουμένων των δημοτικών ενοτήτων Αλεξανδρούπολης και Τραϊανούπολης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος από την Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.), ενώ τα μηχανήματα των δήμων και της Π.Ε. καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο (επαρχιακό και εθνικό). Στην προσπάθεια αναμενόταν να συνδράμει και ο στρατός.
Λόγω της έντασης και της διάρκειας των καιρικών φαινομένων και παρά τον έγκαιρο σχεδιασμό αντιμετώπισής τους, σε ένα νομό που οι χιονοπτώσεις και οι χαμηλές θερμοκρασίες δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, οι προϋπολογισμένες ποσότητες αλατιού έχουν εξαντληθεί, με τις ανάγκες νέου ανεφοδιασμού σε συνδυασμό και με την ενοικίαση των μηχανημάτων να προβληματίζουν ιδιαίτερα τις δημοτικές αρχές, δεδομένου ότι το κόστος τείνει να γίνει δυσβάσταχτο για τις οικονομικές τους δυνατότητες.
Στα όριά του βρίσκεται ο δημοτικός μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Σαμοθράκης, σύμφωνα με τον δήμαρχο του νησιού Θανάση Βίτσα. «…Οι άνθρωποι αλλά και ο εξοπλισμός έχουν φτάσει στα όριά τους, οι προκαλούμενες δαπάνες από την κίνηση των μηχανημάτων ξεπερνούν κατά πολύ τις οικονομικές δυνατότητες του δήμου, η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι επιτακτική...Αν δεν μας δοθεί οικονομική βοήθεια για τη δυνατότητα έκτακτης πρόσληψης εργατών, χειριστών και την προμήθεια καυσίμων, ο μηχανισμός και το σχέδιό μας θα καταρρεύσει, καθώς η πρόβλεψη της μετεωρολογικής υπηρεσίας δίνει συνέχιση των καιρικών φαινομένων» εκτιμά ο δήμαρχος του ακριτικού νησιού.
Στο έλεος του χιονιά η Ορεστιάδα
Τεράστια είναι τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο της Ορεστιάδας και του Διδυμοτείχου από τη σφοδρή χιονόπτωση που πλήττει τις περιοχές του Νομού Έβρου.
«Ο Έβρος τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω της κατάστασης που αντιμετωπίζουμε. Μέχρι στιγμής έχουμε καταναλώσει περίπου 2 χιλιάδες τόνους αλάτι και περιμένουμε αύριο να έρθουν ακόμη 400 τόνοι. Απόψε πρέπει να παλέψουμε με τα αποθέματα που μας έχουν απομείνει. Θα είναι δύσκολη νύχτα» δήλωσε ο  αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς στο iefimerida και τον Ιάσωνα Πιπίνη.

Μέχρι πριν από λίγο ο κεντρικός άξονας της Ορεστιάδας παρέμεινε κλειστός για ώρες λόγω της χιονόπτωσης και επειδή δίπλωσε μια νταλίκα. Ουσιαστικά η πρόσβαση από την Ορεστιάδα προς το Διδυμότειχο γίνεται μόνο από παρακαμπτήριους δρόμους. «Η κακοκαιρία είναι χειρότερη και από εκείνη του 2005, υπάρχουν περιοχές όπου δεν μπορούν να πάνε τα μηχανήματα του Δήμου λόγω της έντονης χιονόπτωσης», δηλώνει στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.
Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ορεστιάδας, τα προβλήματα στο επαρχιακό δίκτυο χθες ήταν τεράστια και τα μηχανήματα σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν αδύνατο να ανοίξουν τους ορισμένους οδικούς άξονες με αποτέλεσμα να αποκλειστούν χωριά.
Στην περιοχή του Διδυμοτείχου η κατάσταση χθες ήταν πολύ δύσκολη για τις μετακινήσεις, πολλά χωριά παρέμειναν αποκλεισμένα, ενώ σε πολλές περιοχές υπήρξε και διακοπή στην υδροδότηση. Επίσης και στο Διδυμότειχο τα μηχανήματα του Δήμου δεν μπορούσαν να φθάσουν σε πολλές περιοχές για να απομακρύνουν το χιόνι και να ανοίξουν δρόμους, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ άσχημες. «Έχουμε μεγάλη χιονόπτωση. Σε πολλά σημεία δεν μπορεί να γίνει αποχιονισμός, δεν μπορούν να φθάσουν τα μηχανήματα. Είχαμε ανεμοθύελλα, υπάρχει κίνδυνος σε πολλά σημεία για τα αυτοκίνητα», δήλωσε στο iefimerida ο δήμαρχος Διδυμοτείχου Παρασκευάς Πατσουρίδης ενημερώνοντας ότι ο αστυνομικός διευθυντής Ορεστιάδας έδωσε εντολή για απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο στο βόρειο τμήμα του Έβρου, που περικλείει τις περιοχές Διδυμότειχο, Ορεστιάδα, Μάνδρα και Λάβαρα, αφού υπάρχει κίνδυνος να εγκλωβιστούν οδηγοί.
Τέλος, όπως δήλωσε στο iefimerida.gr ο δήμαρχος Διδυμοτείχου, ο Δήμος διαθέτει μόνο 3 μηχανήματα και χρειάζεται να νοικιάζει άλλα 14 μηχανήματα από ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κονδύλια για την ενοικίαση των μηχανημάτων δεν επαρκούν. «Έχουμε μια έκταση που περιλαμβάνει 34 χωριά και την πόλη του Διδυμοτείχου, χρειαζόμαστε πολλά μηχανήματα» τονίζει ο κ. Πατσουρίδης.
ΠΕΤΡΑΔΕΣ
 ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ





Πηγή