Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017

Μια νεκρή και δέκα οι τραυματίες - Τεράστιες καταστροφές και κατολισθήσεις σε Μυτιλήνη και Πλωμάρι!!


Μια νεκρή και δέκα οι τραυματίες - Τεράστιες καταστροφές και κατολισθήσεις - Κλειστός ο κεντρικός δρόμος Μυτιλήνης- Πλωμαρίου και ο δρόμος προς τη Μελίντα


Πανικός σε Χίο, Λέσβο αλλά και στην Τουρκία όπου έγινε αισθητός ο σεισμός των 6,1 Ρίχτερ που ταρακούνησε όλο το Ανατολικό Αιγαίο στις 15:28 το απόγευμα της Δευτέρας.

Σοβαρές ζημιές έχουμε στην περιοχή του Πλωμαρίου, αλλά και στην πόλη της Μυτιλήνης, την ώρα που τουρκικά δίκτυα μεταδίδουν εικόνες και από καταστροφές στις παραθαλάσσιες τουρκικές πόλεις. 

Οι πιο σοβαρές ζημιές αναφέρονται μέχρι στιγμής στη Βρίσα όπου υπήρχε και μια εγκλωβισμένη γυναίκα. Δυστυχώς, λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Δευτέρας, ανασύρθηκε νεκρή μια 45χρονη που και αυτή ήταν εγκλωβισμένη σε ερείπια σπιτιού στο χωριό. 

Επίσης λόγω κατολισθήσεων με δυσκολία διεξάγεται η συγκοινωνία στον κεντρικό δρόμο Μυτιλήνης - Πλωμαρίου στο ύψος του Αγίου Ισιδώρου, ενώ ο δρόμος προς την Μελίντα είναι κλειστός. Ζημιές έχουν αναφερθεί και στον οικισμό της Πλαγιάς. 

Συνολικά μέχρι στιγμής αναφέρονται δέκα τραυματίες. Από αυτούς, εκείνος που είναι πιο σοβαρά τραυματισμένος με κατάγματα είναι ο σύζυγος της γυναίκας που είναι εγκλωβισμένη σε σπίτι που κατέρρευσε στη Βρίσα. 
Στο χωριό είναι δύσκολη η πρόσβαση των σωστικών συνεργείων διότι έχει γκρεμιστεί ένα μικρό γεφυράκι στην είσοδο του χωριού.

Οι ζημιές που αναφέρονται είναι εκτεταμένες και γίνονται σκέψεις να εκκενωθεί το χωριό υπό τον φόβο και των συνεχιζόμενων μετασεισμών που είναι συνεχείς και ισχυροί. 
Την ίδια στιγμή ο στρατός στήνει σκηνές στο γήπεδο του Πολιχνίτου για να διανυκτερεύσουν οι κάτοικοι και ο ο Δήμος Λέσβου ανοίγει δωμάτια σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα στην τουριστική περιοχή των Βατερών προκειμένου να φιλοξενηθούν οι άστεγοι σεισμοπαθείς της Βρίσας.

Ο πρώτες επίσημες αναφορές μιλούν για ζημιές σε σπίτια τόσο στο Πλωμάρι, όσο και στην πόλη της Μυτιλήνης αλλά και στα χωριά που εκτείνονται σε μια ζώνη μήκους περίπου 40 χλμ που εκτείνεται από το αεροδρόμιο του νησιού έως και την ευρύτερη περιοχή του Πλωμαρίου. 
Οι πιο πολλές ζημιές σημειώνονται σε παλιά κτίσματα, σκεπές και πτώση σοβάδων. 

Εκτός από το Πλωμάρι, προβλήματα υπάρχουν σε Βρίσα, Βατερό, Βασιλικά και στον Πολίχνιτο, όπου σπίτια υπέστησαν ζημιές, έπεσαν ράφια, βιβλιοθήκες και οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο. Στη Βρύσα έχει καταρρεύσει ο τοίχος του σχολείου, που είναι ωστόσο πολύ παλιό, όπως λένε οι κάτοικοι.

Πηγη