Σ.Ραψομανίκης: Βιώνουμε την κλιματική αλλαγή/ Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν αλλά μπορούμε-αν το θέλουμε- να παρέμβουμε επί των συνεπειών
Το καταστροφικό 15λεπτο που έπληξε οικισμούς του Δήμου Αβδήρων- αλλά και τα ανάλογα φαινόμενα που έπληξαν περιοχές της Ξάνθης τα προηγούμενα χρόνια- είναι τα νέα δεδομένα που συνοδεύουν την κλιματική αλλαγή και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για ένταση των φαινομένων αυτών τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Πολυτεχνικής Σχολής του Δ.Π.Θ κ. Σπύρος Ραψομανίκης.
Γνωστοποιεί ότι ήδη έχουν αποσταλεί προτάσεις – οι οποίες είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες από τα ευρήματα και τη συνεχή ερευνητική εργασία του εργαστηρίου του- προς την Περιφέρεια Α.Μ.-Θ. και τις αρμόδιες κεντρικές δομές και υπηρεσίες ώστε να στηθεί ένα πλέγμα άμυνας και προστασίας των πολιτών και της αγροτικής παραγωγής από το αναπόφευκτο δεδομένο : την κλιματική αλλαγή. Εξηγεί ότι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού του εργαστηρίου, με συγκεκριμένα όργανα, σε συνδυασμό με το μετεωρολογικό σταθμό στις εγκαταστάσεις της πάλαι ποτέ ‘Φωνής της Αμερικής’ στο Δασοχώρι, ο οποίος έχει αναφορά στη Γενεύη, δημιουργούν μια εξαιρετικά θετική συγκυρία για να πρωτοστατήσει η περιοχή στον τομέα της πρόγνωσης και της ελαχιστοποίησης των συνεπειών που ήδη η κοινωνία βιώνει εφόσον φυσικά οι προτάσεις γίνουν αποδεκτές και ενταχθούν προς χρηματοδότηση σε ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ο κ. Ραψομανίκης υπογραμμίζει προς αποφυγή παρεξηγήσεων ότι δεν είναι αυτοσκοπός για τον ίδιο και τους συνεργάτες του ο πρωταγωνιστικός ρόλος του εργαστηρίου του Δ.Π.Θ ή του ίδιου αλλά η κατανόηση ότι η άμεση εκπόνηση ενός στρατηγικού σχεδιασμού είναι επιτακτική ανάγκη. Θα μπορούσε να αναλάβει ακόμη και η ίδια η Περιφέρεια ή άλλος φορέας αυτό το ρόλο και αυτό το έργο, τονίζει, διαβεβαιώνοντας ότι η τεχνογνωσία από την δική του πλευρά θα δοθεί ούτως ή άλλως εφόσον ζητηθεί.
Ενημερώνει ότι η εμφανής αλλαγή του υδρολογικού κύκλου- ίδιες ποσότητες βροχής σε λιγότερους όμως μήνες το χρόνο - όφειλαν ήδη να προβληματίζουν και να επανασχεδιάζουν την πολιτική διαχείρισης των όμβριων υδάτων από την συλλογή τους –σήμερα χύνονται στη θάλασσα- μέχρι τον τρόπο ποτίσματος των καλλιεργειών ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα ερημοποίησης, σημειώνει με έμφαση ότι η πρόγνωση του καιρού πρέπει να συνοδεύεται από πρόγνωση της αλλαγής κλίματος και τέλος, εκτιμά -από τις μέχρι τώρα προγνώσεις των ευρωπαϊκών μοντέλων – ότι το φετινό καλοκαίρι θα έχει ισχυρούς καύσωνες οι οποίοι συνήθως συνοδεύονται από έντονα φαινόμενα αστάθειας.
Πηγη