Τετάρτη 3 Ιανουαρίου 2018

Το βαρομετρικό χαμηλό Έλενορ χτυπά την Ευρώπη


Το βαρομετρικό χαμηλό Έλενορ (Eleanor) έχει ήδη επηρεάσει το μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ευρώπης με ανέμους που έφτασαν τα 200 χιλιόμετρα ανά ώρα.
Σημαντικά προβλήματα προκλήθηκαν στην ηλεκτροδότηση και τις μεταφορές σε  Γαλλία, Ελβετία, Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ιρλανδία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στην Ελβετία εκτροχιάστηκε ένα τρένο, τραυματίζοντας αρκετά άτομα (φωτογραφία).

Στην Βόρεια Γαλλία, η Έλενορ προκάλεσε την διακοπή ηλεκτροδότησης σε πάνω από 200.000 σπίτια.
Στο Παρίσι και στα ανατολικά της χώρας προκλήθηκαν προβλήματα και στις αεροπορικές συγκοινωνίες.
Ο Πύργος του Άιφελ έκλεισε μέχρι να εξασθενήσουν οι άνεμοι ενώ τα πάρκα της πόλης έχουν επίσης κλείσει λόγω του φόβου για πτώση δέντρων ή κλαδιών.
Στην Γερμανία, όπου το χαμηλό ονομάζεται Μπούργκλιντ (Burglind), χτύπησε μεγάλο  μέρος της δυτικής χώρας με ανέμους που ξεπερνούσαν τα 120 χιλιόμετρα ανά ώρα προκαλώντας προβλήματα στις συγκοινωνίες.
Στην Ελβετία 14.000 σπίτια έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Οι ισχυροί άνεμοι προκάλεσαν τον εγκλωβισμό αρκετών ανθρώπων στα λιφτ του χιονοδρομικού κέντρου Σεντ Γκάλεν (St Gallen), αναποδογύρισαν ένα ελαφρύ αεροπλάνο στο Στανς (Stans), και έσπασαν το ύψους δεκατριών μέτρων Χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Βέρνη!
Στο Βέλγιο κηρύχθηκε πορτοκαλί συναγερμός, με τις αρχές να συστήνουν στον κόσμο να είναι προσεκτικός όταν βγαίνει από το σπίτι του, καθόσον υπάρχει κίνδυνος πτώσης κλαδιών και άλλων αντικειμένων.
Στην Ολλανδία, περισσότερες από 200 πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο του Άμστερνταμ ακυρώθηκαν, ενώ πολλοί κύριοι δρόμοι καθώς και γραμμές τρένων έκλεισαν.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο (φωτογραφία δεξιά) χιλιάδες σπίτια δεν έχουν ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ και οι συγκοινωνίες αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα. Σύμφωνα με το Met Office οι ριπές του ανέμου κατά τη διάρκεια της νύχτας έφτασαν τα 161 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ κίτρινος συναγερμός έχει κηρυχθεί στην Ουαλία, στην Αγγλία, στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ιρλανδίας και σε κάποιες περιοχές της Νότιας Σκωτίας.
Στην Ιρλανδία έχουν καταγραφεί ριπές 97 χιλιομέτρων ανά ώρα, όπως επίσης και ορισμένες υπερχειλίσεις, προβλήματα στις συγκοινωνίες και καταστροφές σε αρκετά κτίρια.
Στον χάρτη που ακολουθεί απεικονίζεται η ένταση του ανέμου καθώς και η θέση της Έλενορ (Δανία) το απόγευμα της Τετάρτης 3 Ιανουαρίου 2018, η οποία αναμένεται να κινηθεί εξασθενημένη προς την Βαλτική Θάλασσα μέσα τις επόμενες ώρες.
Πηγη-meteo.gr