Πλησιάζοντας προς την τελική φάση του χειμώνα, μέσα από τις μεσοπρόθεσμες αλλά και τις μακροπρόθεσμες προγνώσεις, παρατηρείται μία σημαντική αλλαγή του καιρού από τα τέλη Φεβρουαρίου μέχρι και τις πρώτες μέρες του Μαρτίου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο ilmeteo.it. Η τάση λοιπόν του καιρού μέσα στις επόμενες εβδομάδες κρύβει θα λέγαμε πολλές εκπλήξεις, ενώ δεν αποκλείεται να εξελιχθεί ο καιρός σε άκρως χειμωνιάτικο, σύμφωνα και με τις τελευταίες ενημερώσεις που μας έρχονται από τα αριθμητικά μοντέλα παγκόσμιας ανάλυσης καιρού.

Συνήθως, όταν βρισκόμαστε στο μεταβατικό στάδιο από την μία εποχή στην άλλη, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να έχουν απότομες μεταβολές και μερικές φορές ακόμη και ακραίες. Αυτό συνεπάγεται ότι μπορεί από την πρώιμη Άνοιξη που θα έχουμε το επόμενο διάστημα, να παρατηρηθεί μία απότομη αλλαγή του καιρού, εξαιτίας των ψυχρών αέριων μαζών πολικής προελεύσεως που θα κινηθούν από την Αρκτική λόγω και της ροής των αεροχειμμάρων, φτάνοντας ενδεχομένως μέχρι τη λεκάνη της Μεσογείου. Το αποτέλεσμα θα είναι από την πρώιμη Άνοιξη να αντιμετωπίσουμε ένα μοτίβο καιρού που θα έχει χαρακτηριστικά βαρύ χειμώνα με χιόνια, θυελλώδεις ανέμους και χαμηλές θερμοκρασίες. Βέβαια, για την εποχή που διανύουμε δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε και σπάνιο.

Η αιτία πίσω από αυτό το ενδεχόμενο είναι η εμμονή των ισχυρών υψηλών πιέσεων πάνω από την κεντρική και δυτική Ευρώπη, γεγονός που έχει επηρεάσει τον καιρό στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, απομακρύνοντας τελείως τις χειμωνιάτικες ημέρες που συνήθως βλέπουμε αυτήν την περίοδο στη Γηραιά Ήπειρο. Αυτό λοιπόν έχει σαν συνέπεια να διανύουμε μια περίοδο η οποία θα χαρακτηρίζεται από ατμοσφαιρική σταθερότητα, έντονη ηλιοφάνεια και θερμοκρασίες που διατηρούνται πάνω από τα φυσιολογικά επίπεδα για την εποχή με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα.

Ωστόσο, όλο αυτό φαίνεται να αλλάζει ριζικά στα τέλη Φεβρουαρίου, καθώς οι αναλύσεις στα αριθμητικά μοντέλα δείχνουν να έχουμε την πλήρη κατάρρευση του πολικού στροβίλου, παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής οι πολικές αέριες μάζες παραμένουν εγκλωβισμένες πάνω από τον Βόρειο Πόλο και η πολική δίνη φαίνεται να είναι αρκετά ισχυρή και συμπαγής. Παρά ταύτα, οι τελευταίες προβλέψεις επιμένουν ότι ταυτόχρονα θα προκληθεί ένα νέο επεισόδιο Αιφνίδιας Στρατοσφαιρικής Θέρμανσης στα ανώτερα στρώματα της στρατόσφαιρας, το οποίο θα συμβάλλει σημαντικά στην αποδυνάμωση του πολικού στροβίλου.

Καθώς όμως μιλάμε για μία τάση του καιρού, είναι αδύνατον από τώρα να υπάρξει περαιτέρω ανάλυση των δεδομένων στο συγκεκριμένο διάστημα, αφού οι μακροπρόθεσμες προγνώσεις πάντα έχουν ένα ποσοστό απόκλισης. Επομένως όταν θα έχουμε μία πιο ξεκάθαρη εικόνα, θα μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες γι αυτό το ψυχρό κύμα που αναμένεται στα τέλη Φεβρουαρίου. Πάντως, το πρόσφατο παρελθόν μας έχει αποδείξει ότι δεν θα είναι η πρώτη φορά που ένας πυρήνας ψυχρών αέριων μαζών που να έρχεται κατευθείαν από τις αρκτικές περιοχές της Ρωσίας, να κινείται στα ενδότερα γεωγραφικά πλάτη της Ευρώπης, φτάνοντας μέχρι και τη Μεσόγειο. 

Πηγη-Meteonews24