Κυριακή 23 Απριλίου 2023

«Είναι τρομακτικό»: Η Ευρώπη βίωσε το 2022 το δεύτερο πιο ζεστό καλοκαίρι στην ιστορία της – Τι δείχνει η έκθεση της Ε.Ε.

 



Η κλιματική κρίση είχε «τρομακτικές» επιπτώσεις στην Ευρώπη το 2022, με πάνω από....

 20.000 ανθρώπους να χάνουν τη ζωή τους από τους ακραίους καύσωνες και την ξηρασία να σαρώνει τις καλλιέργειες, σύμφωνα με νέα έκθεση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. 

Οι συγγραφείς της έκθεσης από την υπηρεσία Copernicus Climate Change αναφέρουν πως πολλοί αγρότες ήδη θεωρούν δεδομένες τις καταστροφές από την ξηρασία και το τρέχον έτος, ενώ ο μόνος τρόπος να περιοριστούν οι ζημιές της παγκόσμιας υπερθέρμανσης είναι η άμεση περικοπή των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. 

Οπως σημειώνεται στην έκθεση, λόγω των εκτεταμένων κυμάτων καύσωνα η Ευρώπη βίωσε το 2022 το δεύτερο πιο ζεστό καλοκαίρι της ιστορίας της – μετά το 2020. 



Πηγή: ERA5

Οι πολίτες της νότιας Ευρώπης υπέμειναν 70-100 ημέρες θερμικού στρες όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν τους 32 βαθμούς Κελσίου σε αίσθηση, τη στιγμή που για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο έβλεπε 40άρια. Σημειώνεται πως μία από τις περιοχές της Ευρώπης που βιώνει με ιδιαίτερη σφοδρότητα την ξηρασία και τα απότοκά της είναι η Ισπανία και ιδίως η Καταλωνία – που πλήττεται από λειψυδρία και τουλάχιστον σε μια πόλη άνω των 3.500 το νερό μεταφέρεται με βυτία από αλλού. 

Η ζέστη σε συνδυασμό με τα χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης προκάλεσαν ξηρασία που επηρέασε πάνω από το ένα τρίτο της Γηραιάς Ηπείρου, γράφει η έκθεση, καθιστώντας την περασμένη χρονιά μία από τις πιο «ξηρές» στην ιστορία.


Οι ροές υδάτων στα δύο τρίτα των ποταμών της Ευρώπης ήταν χαμηλότερες του μέσου όρου.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές, λόγω υψηλών θερμοκρασιών, ήταν οι υψηλότερες των τελευταίων 15 ετών.

Οι παγετώνες των Αλπεων απώλεσαν πάγο-ρεκόρ. 

Από τα ελάχιστα θετικά ευρήματα που περιγράφονται στην έκθεση είναι πως η Ευρώπη δέχτηκε την περισσότερη ηλιακή ακτινοβολία των τελευταίων σαράντα χρόνων, λόγω της περιορισμένης νεφοκάλυψης που επέτρεψε την παραγωγή ηλιακής ενέργειας σε επίπεδα άνω του μέσου όρου.

«Τα ευρήματα είναι τρομακτικά, πρέπει να πω, όμως νομίζω πως πρέπει να γνωρίζουμε την αλήθεια. Εχουμε ολοένα και περισσότερα ακραία καιρικά επεισόδια στην Ευρώπη. Καθένας από εμάς μπορεί να το δει» σημειώνει ο Μάουρο Φακίνι, επικεφαλής γήινης παρατήρησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Οδεύουμε πραγματικά σε αχαρτογράφητα εδάφη. Η έκθεση θα πρέπει να θεωρηθεί ως ακόμη μια προειδοποίηση για την επίσπευση των προσπαθειών μας να περικόψουμε τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, που επίσης έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ εντός 2022», προειδοποιεί από την πλευρά του ο Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντής του C3S.

Στην ίδια έκθεση, όπου ελέγχθηκε και η κατάσταση στην Αρκτική, αναφέρεται πως η Γροιλανδία κατέγραψε τήξη-ρεκόρ στους πάγους της κατά τη διάρκεια πρωτοφανών καυσώνων τον περασμένο Σεπτέμβριο, οπότε ο υδράργυρος ξεπέρασε κατά οκτώ βαθμούς Κελσίου τη μέση θερμοκρασία της περιοχής.

Πηγή: Guardian