Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου 2024

Χαλκιδική: Τι λένε οι σεισμολόγοι για τις νέες δονήσεις στο Άγιον Όρος



Τι λένε ...

στη Voria οι καθηγητές Σεισμολογίας Μανόλης Σκορδίλης και Κώστας Παπαζάχος για τους διαδοχικούς σεισμούς στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής με μεγαλύτερο μέχρι τώρα τα 4,7 ρίχτερ


Δονείται η χερσόνησος του Αγίου Όρους από διαδοχικούς σεισμούς που σημειώνονται από το πρωί της Παρασκευής και γίνονται αισθητοί τόσο σε μονές, κελλιά και σκήτες, όσο και στα Νέα Ρόδα, την Ουρανούπολη, την Ιερισσό, την Αμμουλιανή.


Τα 4,7 Ρίχτερ που ταρακούνησαν την περιοχή στις 10.34 ήταν η ισχυρότερη από τις δονήσεις αυτές, ενώ είχε προηγηθεί άλλη μία με μέγεθος 3,7 Ρίχτερ στις 10.12 και άλλες μικρότερου μεγέθους.


Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίζεται στις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους, που από την Άνοιξη δίνουν σεισμούς μέσου μεγέθους 3,5 Ρίχτερ και αναστάτωσαν όλο το καλοκαίρι κατοίκους, παραθεριστές και μοναχούς. Το ρήγμα μήκους 5-6 χιλιομέτρων, το οποίο βρίσκεται μέσα στον θαλάσσιο χώρο, μελετάται συστηματικά και οι σεισμολόγοι εμφανίζονται καθησυχαστικοί.


Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι σεισμολόγοι, το συγκεκριμένο ρήγμα δεν μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο των 5,5-6 Ρίχτερ. Το μέγεθος αυτό είναι φυσικά μεγάλο, αλλά δεδομένου ότι αφενός είναι το ρήγμα του Αγίου Όρους είναι μικρό σε μήκος και αφετέρου βρίσκεται μέσα στη θάλασσα οι συνέπειες ενός σεισμού τέτοιους μεγέθους πιθανόν δεν θα είναι καταστροφικές.  


«Οι σημερινές δονήσεις εντάσσονται στην ακολουθία σεισμών που ξεκίνησε πριν από μήνες και φαίνεται να εξελίσσεται ομαλά. Παρατηρούμε πως όσο περνάει ο καιρός μειώνεται ο ρυθμός εκδήλωσης σεισμών, ωστόσο διατηρείται το μέσο μέγεθος», λέει στη Voria, ο καθηγητής Σεισμολογίας, Μανόλης Σκορδίλης, προσθέτοντας πως κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια πότε θα σταματήσει η ακολουθία των σεισμών, καθώς συνήθως χρειάζεται χρόνο.





Σύμφωνα με τον κ. Σκορδίλη «το εστιακό βάθος των σημερινών σεισμών βρίσκεται στα 5-6 χιλιόμετρα, άρα είναι επιφανειακοί, γι΄ αυτό και γίνονται αισθητοί».


Επιπλέον, το επίκεντρο προέρχεται σταθερά από τον ίδιο θαλάσσιο χώρο, «αυτό σημαίνει πως δεν επεκτείνεται το ρήγμα και δεν αλλάζουν οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις μας».


Με την εκτίμηση ότι το ρήγμα δεν επεκτείνεται συμφωνεί και ο επίσης καθηγητής Σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, προσθέτοντας πως «οι σημερινές σεισμικές δονήσεις προέρχονται από το ανατολικό κομμάτι του ρήγματος που βρίσκεται πιο κοντά στις Καρυές και στις Μονές Ξενοφώντος, Κοσταμονίτου, Δοχειαρίου, Αγίου Παντελεήμονος».


Το γεγονός πως το ρήγμα του Αγίου Όρους βρίσκεται στον θαλάσσιο χώρο καθιστά πιο δύσκολη τη μελέτη του, ενώ όπως είπε στη Voria ο κ. Παπαζάχος έχει δυναμική που μπορεί να δώσει σεισμούς μεγαλύτερου μεγέθους από ότι μέχρι τώρα. «Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί για τη συγκεκριμένη περιοχή, λόγω του μνημειακού της χαρακτήρα και του γεγονότος πως τα κτήρια στη χερσόνησο του Αγίου Όρους είναι πολύ παλιά και δεν έχουν τα εχέγγυα του αντισεισμικού κανονισμού», ανέφερε.


Σημειώνεται πως το ρήγμα βρίσκεται σε απόσταση 1-2 χιλιομέτρων από τις δυτικές ακτές του Αγίου Όρους, κοντά στις οποίες βρίσκονται μονές και σκήτες.


Οι σεισμολόγοι δεν μπορούν να εκτιμήσουν πότε θα σταματήσουν οι σεισμοί. «Είναι άνγωστο πότε θα σταματήσει η σμηνοσειρά που εκδηλώνεται εδώ και αρκετό καιρό, με μεγαλύτερη ένταση από τις 22 Σεπτεμβρίου και μετά. Υπάρχουν σμηνοσειρές που έχουν κρατήσει και πάνω από έναν χρόνο, όπως στα Ψαχνά Ευβοίας που διήρκησε 1,5 χρόνο ή στο Ρίο-Αντίρριο πάνω από 2 χρόνια», αναφέρει ο κ. Παπαζάχος.


Πηγη-voria.gr