Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2017

Χιονοθύελλα σε Καβάλα, Δράμα, Λάρισα - Για 6η μέρα αποκλεισμένη η Κύμη!



 Σφοδρή χιονόπτωση στην αν. Μακεδονία - Δεν μπόρεσε καν να προσεγγίσει super puma στην Σκόπελο - «Παρέλυσε» η Θεσσαλονίκη - Στους 50 πόντους το χιόνι στα Γιάννενα

Αποκλεισμένα χωριά, νησιά ολόκληρα χωρίς ρεύμα και νερό, διακοπή κυκλοφορίας σε μεγάλα τμήματα του εθνικού οδικού δικτύου, τεράστια προβλήματα στην κίνηση στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, αλλά και κλειστά σχολεία και καταστήματα, είναι τα αποτελέσματα της σφοδρής κακοκαιρίας και του χιονιά που πλήττει και σήμερα, για έκτη ημέρα, μεγάλο τμήμα της Ελλάδας.

Το μεσημέρι της Τετάρτης εξακολουθεί να χιονίζει και μάλιστα με χαρακτηριστικά χιονοθύελλας στην Ήπειρο, ακόμα και μέσα στα Γιάννενα, στην Ανατολική Μακεδονία, ειδικά στην Καβάλα και τη Δράμα, αλλά και στην Θεσσαλία με το χιόνι στη Λάρισα να χαρακτηρίζεται πρωτοφανές. Ανάλογα φαινόμενα και στην Λαμία, όπου στην εθνική οδό, από τα Καμμένα Βούρλα έως τις Ράχες, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ενδεικτικό του πολύ άσχημου καιρού που επικρατεί ακόμα και σήμερα στις Σποράδες, είναι ότι δεν μπόρεσε καν να προσεγγίσει στην Σκόπελο, ελικόπτερο super puma της Πολεμικής Αεροπορίας! Τα δύο νησιά, Αλόννησος και Σκόπελος, παραμένουν για πέμπτη ημέρα χωρίς ρεύμα και νερό, ενώ το χιόνι ακόμα και μέσα στους οικισμούς φτάνει τα 2 μέτρα.


Χιονοθύελλα σε Καβάλα - Δράμα
Από νωρίς το πρωί, οι Περιφερειακές Ενότητες Καβάλας και Δράμας έχουν πληγεί από νέα έντονη χιονόπτωση -ίσως την ισχυρότερη των τελευταίων ωρών- με αποτέλεσμα να έχουν αποκλειστεί ολόκληρες γειτονιές και συνοικίες, ενώ είναι αδύνατη η κυκλοφορία των αυτοκινήτων ακόμα και στο κέντρο των δυο αστικών κέντρων χωρίς τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Από νωρίς το πρωί, η Διεύθυνση Ποιότητας Ζωής του Δήμου Καβάλας δέχθηκε πολλές κλήσεις από πολίτες που έπρεπε να μεταβούν στο νοσοκομείο ή σε ιδιωτικό νοσηλευτικό κέντρο για αιμοκάθαρση και δεν υπήρχε δυνατότητα πρόσβασης από κανένα όχημα πέραν αυτών του Δήμου.

Το σύνολο σχεδόν των εμπορικών καταστημάτων της Καβάλας δεν λειτούργησαν σήμερα λόγω αδυναμίας του κόσμου να μετακινηθεί από τις γειτονιές προς το κέντρο της πόλης. Το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» της Καβάλας παραμένει κλειστό από χθες, ενώ από χθες το βράδυ δεν εκτελούνται δρομολόγια από τα υπεραστικά ΚΤΕΛ τόσο της Καβάλας όσο και της Δράμας. Μάλιστα, δύο λεωφορεία του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, που ξεκίνησαν από Αθήνα για Καβάλα (και αντίστροφα) κόλλησαν στο χιόνι -το πρώτο στη Λαμία και το δεύτερο στην Κατερίνη- και αναγκάστηκαν να επιστρέψουν πίσω.




Το τμήμα της Εγνατίας Οδού στο ύψος της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και μέχρι το ύψος του ποταμού Στρυμόνα παραμένει ανοιχτό και τα αυτοκίνητα μπορούν να κυκλοφορήσουν ακόμα και χωρίς αλυσίδες.

Για τρίτη συνεχόμενη μέρα όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Καβάλα και Δράμα παραμένουν κλειστά με σχετική απόφαση των κατά τόπους δημάρχων.

Η πυκνή χιονόπτωση που επικρατεί αυτή την ώρα στην Ανατολική Μακεδονία και η οποία λόγω του ισχυρού και ψυχρού ανέμου έχει χαρακτηριστικά χιονοθύελλας αναμένεται να κοπάσει τις πρώτες απογευματινές ώρες, οπότε και θα ξεκινήσουν συντονισμένες προσπάθειες για τη διάνοιξη των κεντρικών οδικών αρτηριών με τη ρίψη αλατιού ώστε να αποκατασταθεί σταδιακά η μετακίνηση των πολιτών και η κυκλοφορία των οχημάτων.

Αυτή τη στιγμή, επισήμως σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν ανακηρυχθεί οι δήμοι Σαμοθράκης, Σουφλίου, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Αιγιαλείας, Σκοπέλου, Αλοννήσου, Κύμης-Αλιβερίου και οι Φέρες στο δήμο Αλεξανδρούπολης.


Για έκτη ημέρα αποκλεισμένοι στα σπίτια τους στην Κύμη!
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Κύμης, στην Εύβοια, όπου μέσα στον οικισμό, το χιόνι έφτασε τα δύο μέτρα. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν δημιούργησαν πάγο, ενώ νέο χιόνι που έπεφτε έως και χθες έκανε την κατάσταση ανυπόφορη. Οι εικόνες από το νοσοκομείο της Κύμης, που μοιάζει με παγωμένο «ανάκτορο», είναι ενδεικτικές του τι αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι εκεί.




Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ περιγράφουν στο protothema .gr  τις δραματικές καταστάσεις που βιώνουν μαζί με τους ασθενείς: «Το πρόβλημά μας είναι ότι δεν έχει ανοίξει ακόμα ο δρόμος που οδηγεί στο νοσοκομείο μας. Παραμένει κλειστός για έκτη ημέρα. Το νοσοκομείο είναι γεμάτο κόσμο και παραμένουν άνθρωποι εγκλωβισμένοι εδώ γιατί δεν μπορούν να φτάσουν στα σπίτια τους που το χιόνι ξεπερνάει τα δυο μέτρα», λέει ο κ. Νίκος Κόκκος που είναι υπεύθυνος ΕΚΑΒ στο νομό Ευβοίας. «Τα ασθενοφόρα δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω του χιονιά και εγώ ο ίδιος έχω δώσει στους διασώστες του ΕΚΑΒ το δικό μου το τζιπ για να μπορέσουμε να παραλάβουμε κόσμο που υποφέρει. Πήγαμε και παραλάβαμε ένα μωράκι τριών μηνών από τη περιοχή Κληματάρι που υπέφερε από υποθερμία και ένα άλλο παιδάκι που είχε σκωληκοειδίτιδα και με μεγάλη δυσκολία τους φέραμε στο νοσοκομείο. Τα τρόφιμα, τα νερά τα κουβαλάμε με το τζιπ και τα φέρνουμε στο νοσοκομείο γιατί ο κόσμος είναι πολύς και πρέπει να τους φροντίσουμε. Υπάρχει και ένα ερπυστριοφόρο στρατού που βοηθάει την κατάσταση όσο μπορεί αλλά το πρόβλημα παραμένει μεγάλο. Τώρα αυτή τη στιγμή που μιλάμε χιονίζει πάλι και η κατάσταση δυσκολεύει ακόμα πιο πολύ. Πόρτες και παράθυρα έχουν πιάσει πάγο και κάνουμε ότι μπορούμε με τα φτυάρια για να κρατήσουμε την είσοδο του νοσοκομείου ανοιχτή», είναι η δραματική περιγραφή του.

ΠΗΓΗ