Δευτέρα, 5 Μαρτίου 2018

Επικείμενη αύξηση των υδάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου


Ηδη φτάσαμε τα όρια επιφυλακής στην Περιοχή του Πυθίου και του Πετάλου..
του Πέπλου κυρίως λόγω της αύξησης των υδάτων στον Ποταμό Εργίνη (κόκκινος συναγερμός στην Τουρκία) και Τούντζα (πορτοκαλί συναγερμός στην Τουρκία). Ενω μέχρι στιγμή δεν έχουμε υπερχείλιση του φράγματος στο Ιβαΐλογκραντ. Προβλήματα έχουν αρχίσει να εντοπίζονται στο Νότιο τμήμα του Έβρου όπου στους Κήπους η παροχή έχει φτάσει στα 1137 m3/sec. Ηδη η Π.Ε. έχει εκδώσει ανακοίνωση με οδηγίες για τις παρέμβριες περιοχές 


Η πολιτικη προστασια προειδοποιει: 

Επικείμενη αύξηση των υδάτων των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου

''Λόγω αύξησης των νερών των ποταμών Έβρου - Άρδα - Ερυθροποτάμου από μεγάλες ποσότητες νερού που εισέρχονται από Τουρκία (Εργίνης) και Βουλγαρία (Τούντζας), καθώς και της πληρότητας του φράγματος (ποσοστό 90%) στην Βουλγαρία «Στούντεν Κλάντενετς» σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών της Ελλάδας, με ενδεχόμενη απελευθέρωση υδάτινων ποσοτήτων παρακαλούμε :

1.Οι Δήμαρχοι του πίνακα αποδεκτών για ενέργεια:

Όπως ενημερώσουν ά μ ε σ α τους κατοίκους των περιοχών τους (Γεωργούς – Κτηνοτρόφους – Αλιείς - Κυνηγούς κ.λ.π.):

• Να μη πλησιάζουν τους ποταμούς Έβρο, Άρδα, Ερυθροπόταμο και τα αναχώματα αυτών (επικίνδυνες περιοχές).

• Να απομακρύνουν έγκαιρα μηχανήματα και εργαλεία τους από τις επικίνδυνες περιοχές

• Οι Δήμοι να συνεργάζονται με την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Π.Ε. ΕΒΡΟΥ, εάν απαιτηθεί, για άμεση επέμβαση – παρέμβαση με μέσα και προσωπικό

2. ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΟΡΕΣΤΙΑΔΑΣ

Όπως ενημερώσουν τους κτηνοτρόφους που διατηρούν εκτροφές πλησίον των ποταμών Έβρου, Άρδα και Ερυθροποτάμου για την επικείμενη αύξηση των υδάτων.

Παρακαλούνται επίσης οι κτηνοτρόφοι να επισκέπτονται ανά τακτά διαστήματα τις εκτροφές τους και επιπλέον να είναι σε επαφή με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας για πιθανή εκκένωση των κτηνοτροφικών μονάδων.

Ενημερώσουν τους ΤΟΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους.

3. Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ Π.Ε. ΕΒΡΟΥ

*Όπως διαθέσει προσωπικό και μέσα για την έγκαιρη επίβλεψη /επιτήρηση των αναχωμάτων και των αντιπλημμυρικών έργων.

*Ενημερώσει τους ΓΟΕΒ για τη λήψη προβλεπομένων μέτρων αποφυγής ζημιών σε έργα αρμοδιότητάς τους (Αρδευτικά Αντλιοστάσια – Αποστραγγιστικά δίκτυα κ.λ.π.)

4. Η ΠΑΜΘ/ΔΝΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ δια του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ΕΒΡΟΥ παρακολουθεί το θέμα και για οποιαδήποτε εξέλιξη επ' αυτού, θα σας ενημερώσει σχετικά με νεότερο έγγραφό του.

5. Η ΧΙΙ Μ/Κ ΜΠ/3ο ΕΓ - XVI M/K MΠ - 50 ΜΗΧ. ΤΑΞ. ΠΕΖ παρακαλείται όπως ενημερώνει το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. ΕΒΡΟΥ για οποιαδήποτε εξέλιξη επί του θέματος''Ο Πρόεδρος του Σ.O.Π.Π

Πέτροβιτς Δημήτριος

Αντιπεριφερειάρχης


ΠΗΓΗ  Konstantinos Chouvardas