Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα – Τί θα συμβεί τους επόμενους μήνες με τον καιρό



Ήδη διαπιστώσαμε

πως από τον χειμώνα περάσαμε στο καλοκαίρι και όχι στην άνοιξη με θερμοκρασίες που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν τους 30 βαθμούς Κελσίου. Μάλιστα, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους η παρατεταμένη ζέστη θα συνεχιστεί μέχρι και τον Ιούνιο οδηγώντας μας απευθείας στις θάλασσες κάτι που βεβαίως δεν είναι φυσιολογικό και οφείλεται στην κλιματική αλλαγή.


Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο, Γιώργο Τσατραφύλλια, τα κλιματικά μοντέλα δείχνουν ότι το επόμενο τρίμηνο ο καιρός θα είναι ιδιαίτερα ζεστός με παρατεταμένη ανομβρία.


Μάλιστα, ο κ. Τσατραφύλλιας προσθέτει στην ανάρτησή του στα social media: «Η θερμοκρασία φαίνεται ότι θα κυμανθεί πάνω από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα ενώ οι βροχές παρουσιάζουν τάση να είναι περιορισμένες (πρώτος χάρτης). Στον δεύτερο χάρτη βλέπουμε ότι η πιθανότητα ο Απρίλης, ο Μάιος και ο Ιούνιος να είναι πιο ζεστός από τα κανονικά επίπεδα είναι πάνω από 70%».



Καιρός: «Δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά ούτε φυσιολογικό», τονίζει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης

Για το φαινόμενο των ακραίων θερμοκρασιών ο έγκριτος μετεωρολόγος, Κλέαρχος Μαρουσάκης, ανέφερε: «Πρωτόγνωρο δεν μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε μιας και στο παρελθόν έχουμε αντιμετωπίσει αντίστοιχες καταστάσεις, μη φυσιολογικό όμως σαφώς και είναι, πόσο μάλλον όταν αποτελεί και συνέχεια μιας διαρκούς μη φυσιολογικής κατάστασης που ζούμε καιρικά εδώ και αρκετούς μήνες».



Όμως, συμπλήρωσε: «Να μην μας συνεπαίρνουν οι ακρότητες του καιρού και φτιάχνουμε σενάρια για καυτά καλοκαίρια και πύρινες κολάσεις, αξίζει να επισημάνουμε ότι η πορεία του χειμώνα ή του φθινοπώρου κ.τ.λ. δεν συνδέονται με την πορεία των εποχών που θα ακολουθήσουν. Δηλαδή ήπιος χειμώνας δεν σημαίνει βαρύ καλοκαίρι ή το αντίστροφο. Τουλάχιστον επιστημονικά δεν υπάρχουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάτι τέτοιο».


«Να θυμίσουμε τον βαρύ Μάρτιο του 1987 και τους φονικούς καύσωνες που ακολούθησαν. Άρα γιατί ο ανύπαρκτος φέτος χειμώνας να αποτελεί στοιχείο για κάποιους ότι έρχεται βαρύ καλοκαίρι; Και αυτό ως απάντηση στον ισχυρισμό κάποιων που λένε από τον χειμώνα που βιώσαμε φέτος καταλαβαίνουμε πόσο βαρύ θα είναι το φετινό καλοκαίρι» προσθέτει ο κ. Μαρουσάκης.



Ο ίδιος τονίζει ότι ότι από την αυτην εβδομάδα θα έχουμε λασποβροχές.


Ο χάρτης με την εξέλιξη της αφρικανικής σκόνης


Ο χάρτης με την εξέλιξη των βαρομετρικών συστημάτων μαζί και με τα προβλεπόμενα χιλιοστά βροχής



Αναλυτικά η ανάρτηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη:


«ΝΕΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΑΦΡΙΚΑΝΙΚΗΣ ΣΚΟΝΗΣ


Με τον βοριά να μας προστατεύει από τις μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης, αναμένεται να κυλήσουν και οι επόμενες ημέρες της εβδομάδας.



Αυτό όμως δεν θα κρατήσει για πολύ, μιας και βαρομετρικό χαμηλό από τις ακτές της βόρειας Αφρικής αναμένεται στις αρχές της νέας εβδομάδας και μέχρι τα μέσα αυτής να μεταφέρει αρκετά μεγάλες ποσότητες αφρικανικής σκόνης οι οποίες θα φτάνουν στην επιφάνεια του εδάφους από υψηλότερα στρώματα της ατμόσφαιρας και σαν λασποβροχές.»


Τοπικές βροχές από εβδομάδα


Σύμφωνα με την μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Αναστασία Τυράσκη, μετά από το ζεστό Σαββατοκύριακο, έρχεται μια μικρή πτώση της θερμοκρασίας αλλά και τοπικές βροχές κατά διαστήματα.



Η ίδια στην πρόγνωσή της είπε: «Καλοκαιρία, θερμοκρασίες προχωρημένου Μαΐου και βοριάδες έως 7 και τοπικά 8 μποφόρ στο Αιγαίο περιμένουμε μέχρι και την Κυριακή. Η θερμοκρασία στα ηπειρωτικά προβλέπεται τοπικά να φτάσει και τους 30 βαθμούς, ενώ σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα θα διατηρηθεί στη νησιωτική χώρα, κυρίως στα νησιά του Αιγαίου όπου ο βοριάς θα είναι ενισχυμένος.


Τη Δευτέρα προβλέπεται σημαντική εξασθένηση των ανέμων που θα συνοδευτεί από μικρή άνοδο της θερμοκρασίας, η οποία τοπικά στα ηπειρωτικά θα ξεπεράσει τους 30 βαθμούς. Την Τρίτη και την Τετάρτη προβλέπονται νεφώσεις, ενισχυμένοι νοτιάδες, μεταφορά σκόνης από την Αφρική, τοπικές βροχές, που στην αρχή τουλάχιστον θα είναι λασποβροχές και μικρή πτώση της θερμοκρασίας.


Η εβδομάδα θα συνεχιστεί με τοπικές βροχές κατά διαστήματα και περαιτέρω σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας, που θα επανέλθει περίπου στα κανονικά για την εποχή επίπεδα προς το τέλος της εβδομάδας».


Ο καιρός το Πάσχα 2024 σύμφωνα με τα μερομήνια

Τα μερομήνια λοιπόν αναφέρουν πως τη πρώτη εβδομάδα με υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, μικρή κάθοδος στη συνέχεια και 17-26 υψηλές θερμοκρασίες και πιθανότητα για οριακό καύσωνα κυρίως σε κεντρικά και νότια. Στο τέλος του μήνα τοπικές μπόρες.


Ιούνιος 2024


Φυσιολογικές θερμοκρασίες αρχικά και κακοκαιρία στα μισά του μήνα 13-19 σε όλη τη χώρα και σταδιακή άνοδος προς το τέλος χωρίς φαινόμενα.


Ιούλιος 2024


Πρώτο μισό του μήνα με παρατεταμένη περίοδο υψηλών θερμοκρασιών. Σε επίπεδα καύσωνα 19-25 του μήνα.


Αύγουστος 2024


Πρώτο δεκαήμερο με υψηλές θερμοκρασίες στα νότια, κανονικές βορειοανατολικά. 11-21 ισχυρός καύσωνας. 22-26 ισχυρή κακοκαιρία με καταιγίδες από τα δυτικά προς τα βορειοανατολικά και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας. Τέλος του μήνα με βελτιωμένο καιρό και κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες.


Τι είναι τα Μερομήνια και πώς υπολογίζονται

Τα Μερομήνια είναι μια πανάρχαια μέθοδος πρόβλεψης του καιρού για όλο τον ερχόμενο χρόνο. Μας δείχνουν τον καιρό που θα κάνει στην περιοχή από όπου γίνεται η παρατήρηση δηλαδή άλλο καιρό έχει ο Έβρος άλλο η Κόρινθος.


Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.


Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα Μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους.


Τα Μερομήνια αμφισβητούνται από την επίσημη μετεωρολογία, η οποία υποστηρίζει ότι μακροχρόνιες προβλέψεις δεν είναι δυνατόν να γίνουν.


 Onlinepress.gr