Παρασκευή 13 Απριλίου 2018

Η “συνωμοσία του καιρού” που διευκόλυνε την τραγωδία του Mirage 2000-5 με φωτογραφίες


Την περίοδο της Άνοιξης είναι αρκετά συχνό φαινόμενο είναι η εμφάνιση ομίχλης ή χαμηλής νέφωσης σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές της χώρας, ειδικότερα στην περιοχή του Αιγαίου.


Γράφει ο Νίκος Γκίκας
Γεωγράφος, προγνώστης καιρού
Προκειμένου να σχηματιστεί ομίχλη απαιτείται η εξίσωση της θερμοκρασίας του αέρα με το σημείο δρόσου. Το σημείο δρόσου είναι χαρακτηριστικό κάθε αέριας μάζας και πρόκειται για τη θερμοκρασία κατά την οποία επιτυγχάνεται η συμπύκνωση των υδρατμών, δηλαδή το οπτικό φαινόμενο των νεφών.

Αυτό συνήθως συμβαίνει λόγω της ανύψωσης μιας αέριας μάζας προς χαμηλότερες θερμοκρασίες. Περεταίρω ανύψωσή της και ανάμιξή της, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες έχει σαν αποτέλεσμα το φαινόμενο της βροχής, του χιονιού, της χαλαζόπτωσης κ.α.

Αυτός είναι και ο λόγος που τα νέφη, αλλά και τα ατμοσφαιρικά φαινόμενα εν γένει απαντώνται συχνότερα κοντά σε ορεινούς όγκους. Υπάρχουν όμως κι άλλοι τρόποι φυσικής πρόκλησης του φαινομένου της ομίχλης, δηλαδή ψύχρανσης μιας αέριας μάζας έως το σημείο δρόσου της.

Κατά την περίοδο που διανύουμε, η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας βρίσκεται πολύ κοντά στο ετήσιο ελάχιστό της. Ταυτόχρονα όμως, αρκετά θερμότερες και συχνά υγρές μάζες εισέρχονται προς τη χώρα μας. Υγρότερες αέριες μάζες σημαίνει πως το σημείο δρόσου τους βρίσκεται σε αρκετά υψηλές τιμές.


Συγκεκριμένα, κατά τη χθεσινή τραγική ημέρα με την απώλεια του σμηναγού και τουMirage 2000-5, η τιμή του ήταν περίπου 16-17 βαθμοί, όσο περίπου ήταν και η θερμοκρασία στην επιφάνεια της θάλασσας στην περιοχή του κεντρικού και βορείου Αιγαίου.


Ταυτόχρονα όμως, λόγω και της μεγάλης θερμοχωρητικότητάς της, η θερμοκρασία του υπερκείμενου αέρα τείνει να πάρει την τιμή της θερμοκρασίας της θάλασσας.

Στη χθεσινή περίπτωση υπήρξαν δύο ακόμη ατμοσφαιρικοί παράγοντες: Οι ασθενείς άνεμοι κοντά στο επίπεδο της θάλασσας και ταυτόχρονα η ύπαρξη καθοδικών ρευμάτων από τα 1500μ και κάτω, δηλαδή η ύπαρξη ευσταθούς ατμοσφαιρικού στρώματος.

Οι δύο παραπάνω παράγοντες σε συνδυασμό, εγκλώβισαν τον αέρα σε πολύ χαμηλό ύψος και εμπόδισαν την ανάμιξή του με υπερκείμενα στρώματα. Η επιφανειακή θερμοκρασία γρήγορα εξισώθηκε με τη θερμοκρασία της θάλασσας και το σημείο δρόσου κι έτσι ξεκίνησε να σχηματίζεται ομίχλη σε πολύ χαμηλό ύψος.

Η παρακάτω δορυφορική εικόνα απεικονίζει τα νέφη στη χώρα μας, στο ορατό φάσμα, περίπου στις 12.00 το μεσημέρι. Παρατηρούμε εκτεταμένες περιοχές χαμηλών νεφώσεων σε μια ζώνη από τις ακτές της Εύβοιας έως και το Θρακικό πέλαγος.

Στην επόμενη φωτογραφία, βλέπουμε τον σχηματισμό των νεφώσεων από μια θέση παρατήρησης στη νότια Εύβοια, σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων. Παρατηρούμε ότι οι κορυφές των νεφών δεν ξεπερνούν τα 500 μέτρα περίπου, επιβεβαιώνοντας τα όσα θεωρητικώς απεικονίστηκαν στα μοντέλα πρόγνωσης της ατμοσφαιρικής κατάστασης.


Πηγη

Διαβαστε επισης:

Δεν ήταν σύμμαχος ο καιρός για τον πιλότο του μοιραίου Mirage 2000-5